Musicalnieuws week 12
Nieuws

Nieuwsoverzicht week 12

Het musicalnieuws van week 12. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd in de theaterwereld.

Cast van de leesvoorstellingen van de nieuwe musical ‘Koud Vuur’ is bekend

Met een nieuw verhaal, nieuwe songs en met het script in de hand presenteren OpusOne en MusicalMakers een drietal leesvoorstellingen van Koud Vuur een nieuwe, door Daniël Cohen geschreven, oorspronkelijke musical. De cast bestaat uit Jorrit de Vries, Soraya Gerrits, Yvonne Lawalata, Charlotte Kloosterman, Raymond Kurvers, Joop Leiwakabessy, Ricky Sheridan en Esmée Pieters. Koud Vuur is de eerste productie die tot stand komt vanuit de samenwerking tussen OpusOne en Musicalmakers.

De vorm van een leesvoorstelling is ontleend aan het creatieproces van nieuwe musicals zoals dat op Broadway en West End plaatsvindt en waar het vanzelfsprekend is om nieuwe producties op deze manier te ontwikkelen. Het script en de eerste composities van deze ‘musical in wording’ worden hierbij getoond aan het publiek, dat daarmee het ontstaan van een nieuwe musicalproductie vanaf het begin meemaakt en onderdeel uitmaakt wordt van het creatieproces.

De presentaties worden ingeleid door Daniël Cohen en afgesloten met een nagesprek. De opgedane ervaringen na deze serie worden verwerkt en gebruikt om Koud Vuur in 2025 door te ontwikkelen naar een aantal werkplaatsvoorstellingen waar orkestratie, decor en kostuums worden toegevoegd aan het bijgewerkte script.

Een jong stel gaat in relatietherapie. Emma is wit, Mingus is Moluks al voelt hij zich compleet Nederlands. Hij heeft zijn hele leven al last van plotselinge woede-uitbarstingen. Gedrag dat hij maar al te goed kent van zijn vader, waarmee hij alle banden heeft doorbroken. Met hulp van relatietherapeute Janine, die zelf Indonesische roots heeft, probeert het stel hun problemen onder ogen te zien. Het verleden laat zich niet langer wegduwen en Mingus begint te begrijpen hoeveel invloed zijn afkomst op hem heeft. Hoeveel trauma heeft hij geërfd van de generaties voor hem? En is zijn relatie met Emma nog te redden?

De speeldata zijn als volgt:

Pia Douwes keert terug in hitmusical Elisabeth

Pia Douwes keert terug in de rol van haar leven. Vanaf begin volgend jaar zal ze opnieuw te zien zijn in de musical Elisabeth. Producenten Albert Verlinde, Jaco Kaasschieter en Matthijs Bongertman zijn verheugd dat Pia, die deze rol in Oostenrijk, Duitsland en in Nederland al meerdere keren heeft gespeeld, opnieuw ja heeft gezegd.

De laatste jaren werd in Wenen de rol van Elisabeth door twee actrices gespeeld, dit gaat in Nederland ook gebeuren. Pia speelt de volwassen Elisabeth en wie de jonge Elisabeth gaat spelen wordt binnenkort bekendgemaakt.

Pia Douwes speelde de rol van Elisabeth voor het eerst in 1992 in Wenen. Zeven jaar later beleefde ze in Nederland haar première in deze iconische musical. In de jaren daarna speelde ze de rol nog in Essen, Stuttgart en Berlijn. In Duitsland werd ze in 1996 voor haar rol in Elisabeth onderscheiden met de Image Award. In Nederland ontving ze in 2000 een nominatie voor de Musical Award beste vrouwelijke hoofdrol in Elisabeth en in 2001 won ze deze voor Beste Musical Acteur in het buitenland. Twee jaar geleden werd Pia op het Musical Awards Gala geëerd met een oeuvre award voor haar gehele internationale carrière. ‘Wat een eer opnieuw gevraagd te worden voor de rol die ik ooit in Wenen heb mogen creëren’ zegt Pia Douwes. ‘Ik verheug me om in deze vernieuwde versie van het grootste levensverhaal van de Oostenrijkse Keizerin de oudere Elisabeth te gaan vertolken. Ze blijft een fascinerende vrouw die haar tijd ver vooruit was.’

Het wordt een nieuwe, eigentijdse versie van de legendarische musical. Keizerin Elisabeth was iemand die niet te vangen was, een vrouw die wist wat ze wilde. Ze vocht om zichzelf te mogen zijn. Eigenzinnig, onafhankelijk en opstandig. Een strijd die ze samenvat in haar bekendste lied: Mijn leven is van mij.

Elisabeth de musical gaat begin volgend jaar in première, waarna een tournee volgt langs de grote theaters in Nederland.

Documentaire West End debuut Milan van Waardenburg nu online

West End verwelkomde onlangs een nieuwe ster in zijn midden: Milan van Waardenburg. Vanaf 11 maart vertolkt hij één van de zwaarste mannelijke hoofdrollen in een musical. Daarmee is Milan de eerste Nederlander die de rol van Jean Valjean in Les Misérables vertolkt op een groot internationaal podium. AVROTROS maakte er een documentaire over die je hieronder volledig kunt bekijken.

Het is echt het aller zwaarste wat ik ooit in mijn leven ga doen!” AVROTROS volgde de acteur in aanloop naar zijn debuut, van zijn aankomst in de grote stad tot aan het slotapplaus van zijn eerste optreden. In de documentaire krijg je een exclusief kijkje in zijn kleedkamer en over hoe deze droomrol tot stand is gekomen.

Meer dan 60 musicalsterren op een toneel bij tweede editie van Ensemble Ensemble

Op maandag 27 mei zullen er bij het musicalconcert Ensemble, Ensemble 2 in het DeLaMar Theater in Amsterdam meer dan zestig bekende en zeer ervaren musicalsterren op het toneel staan. Hoofdrolspelers uit Les Misérables, Jesus Christ Superstar, Grease, Frozen, 40-45, Mamma Mia! en andere producties zullen op het toneel de mooiste klassiekers ten gehore brengen.

Pamela Kroes (Understudy Cosette en Fantine uit Les Misérables, Tristan van der Lingen (Danny uit Grease), Sjoerd Oomen (Brujon uit Les Misérables), Richard Spijkers (Caiaphas uit Jesus Christ Superstar) en Niniane Everaert, die komend seizoen in 40-45 te zien zal zijn, zingen met vele anderen de mooiste ensemblenummers uit verschillende musicals.

Steven Roox, (speelt aankomend seizoen Olaf in Disney’s Frozen) en Rudy Hellewegen (Jesus Christ Superstar, Soldaat van Oranje – De musical) produceren dit musicalspektakel in samenwerking met DeLaMar. De muzikale leiding is in handen van Jeroen Sleyfer, die onder andere de muzikaal leider was bij Hij Gelooft in Mij en Ciske de Rat en de muziek componeerde van Diana & Zonen.

We zijn heel trots op de namen die toe hebben gezegd om op 27 mei bij Ensemble, Ensemble 2 te komen optreden,” laat Steven Roox weten. “Stuk voor stuk hebben zij hun sporen op het podium verdiend. Of ze nu in het ensemble of op de voorgrond stonden.” vult Rudy Hellewegen aan. “Het zijn talentvolle musicalsterren die zich erop verheugen om straks met hun collega’s nog een keer de allermooiste ensemblemusicalsongs ten gehore te brengen.

De musicalsterren die, naast Steven Roox, Rudy Hellewegen, Pamela Kroes, Sjoerd Oomen, Tristan van der Lingen, Richard Spijkers en Niniane Everaert, op 27 mei in het DeLaMar staan zijn: Anne Deliën, Arnout Bultje, Bram Ven, Caroline Beuth, Cathalijne de Sonnaville, Celine Rietmeyer, Daan van Dalen, Darcey Roosenboom, Eliane Kwee, Emily White, Esmee Mardjan, Eva van der Post, Flen Huisman, Guido Gottenbos, Guus Boswinkel, Isabeau Bosscher, Isaura Kuyt, Jary Sluijter, Jeroen Sigterman, Jip Warmerdam, Jochem Smit, Jorge Verkroost, Judith Boesen, Julia Berendse, Juul van de Laar, Kelly van den Boogaard, Kiki Heus, Leanna Lena, Lena Stallinga, Luuk Haaze, Martijn Smids, Maryama Kassé, Maxime Karsten, Merlijne van Noppen, Mieke Dijkstra, Niek van der Deijl, Nori de Winter, Pepijn van Bokhoven, Quinten de Smedt, Richard Spijkers, Rick Bok, Robbert van den Bergh, Robin Hissink, Roman Brasser, Ruth Sahertian, Sandra Jonkman, Sara Afiba, Sem Gerritsma, Sem van der Hijden, Silencio Pinas, Sofia Ferri, Sterre Verschoor, Sven Blom, Tom di Scala, Wilianne Liemborg en Willemien Dijkstra.

Ensemble Ensemble 2 is op 27 mei te zien in de Mary Dresselhuyszaal in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Tickets koop je hier!

Michelle van de Ven, Amy Egbers en Mark Roy Luykx te zien in Masterclass

In de toneelvoorstelling Masterclass, die vanaf mei te zien is, komt het bijzondere leven van de legendarische operazangeres Maria Callas tot leven. Naast Pia Douwes als Maria Callas spelen Michelle van de Ven, Amy Egbers en Mark Roy Luykx de andere hoofdrollen.

Masterclass is het bekroonde toneelstuk van de Amerikaanse succesauteur Terrence McNally, dat op Broadway al voor veel opschudding zorgde. Vorig jaar is bekend geworden dat Pia Douwes wederom in de huid zal kruipen van Maria Callas. Michelle van de Ven speelt sopraan Sophie de Palma, Amy Egbers vertolkt de rol van sopraan Sharon Graham en Mark Roy Luykx is de tenor Anthony Candolino. De pianist Manny Weinstock wordt gespeeld Kees van Zantwijk.Florus van Rooijen zal als technicus te zien zijn.

Het is voor Pia Douwes de tweede keer dat ze in Masterclass te zien is. In 2011 toerde de veelgeprezen zangeres door Nederland en Vlaanderen met Masterclass en ontving lovende recensies. “Het is fantastisch dat ik Maria Callas opnieuw tot leven mag brengen in deze geweldige toneelvoorstelling. En met een geweldige cast.”

Dit toneelstuk, dat wordt ondersteund door muziek van Verdi, Puccini en Bellini, won meerdere prijzen, waaronder een Tony en Drama Desk Award Ook in Nederland ontving het stuk lovende recensies en een nominatie voor de Nederlandse Toneel Publieksprijs.

Trailer Ver van je Bed

Gisterenavond ging in het Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch de nieuwe cabaretmusical Ver van je Bed in première. Hieronder is nu de trailer te zien.

De nieuwe productie gaat over een doorsnee Hollands gezin, dat op humoristische wijze een weg probeert te vinden langs de uitdagingen van de huidige tijd. De hoofdrollen worden vertolkt door Annick Boer, Renée de Gruijl, Bart van Veldhoven en Martijn Kardol. Ook maakt musicalactrice Gerrie van der Klei op een verrassende wijze haar opwachting in de voorstelling.

Header: ©Ensemble Ensemble 2, ©Opusone/MusicalMakers, ©Annemieke van der Togt

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *