Spring Awakening 2022
Interview

De sensationele comeback van Spring Awakening: In gesprek met…

Op 28 februari vond in het DeLaMar Theater in Amsterdam de tweede première van Spring Awakening plaats. De tweede? Jazeker! Spring Awakening was afgelopen zomer al te zien in DeLaMar West, waar we destijds deze review over schreven. Door de grote vraag naar kaarten heeft producent OpusOne echter besloten om deze musical nogmaals naar het theater te brengen. Dit keer echter in de grote zaal van het DeLaMar én met een deels nieuwe cast!  

Na afloop van de voorstelling spraken wij met enkele nieuwe én oude castleden.

"Het publiek kon zich gewoon niet inhouden!"

Na een première met een uitzinnig publiek, waarbij er regelmatig luid werd geapplaudisseerd, kan het haast niet anders dan dat de cast er een fijn gevoel aan over heeft gehouden. Daan van Dalen (Georg), Jeroen Sigterman (Hänschen) en Jip Verdellen (Anna) stemmen hier direct mee in.

Hoe voelen jullie je?

Daan: “Het was geweldig! De voorstelling had zó veel meer, het publiek gaf ons zó veel en de zaal zat lekker vol ook. Het was echt heel vet.”

Jeroen: “Ja! De voorstelling is zo geregisseerd dat er eigenlijk geen applaus kan, behalve op het eind. Maar het publiek kon zich gewoon niet inhouden, want na het eerste nummer van de meiden waren ze al aan het klappen.”

Jip: “Ja dat was best wel een beetje schakelen ook omdat dat tot nu toe nog nooit was gebeurd. Maarja wel supertof dat het publiek zo enthousiast reageert natuurlijk, omdat iedereen toch ook wel spanning heeft vanwege de première. Dus als als je dan zo’n reactie krijgt van het publiek, dan helpt dat wel echt enorm.”

Spring Awakening 2022
© Neeltje Knaap

Voor Sterre-Luna Zangirolami (Thea) en Lot Berendse (Martha) is Spring Awakening vertrouwd terrein, aangezien ze vorige keer ook al tot de cast behoorden. Toch voelt het voor beiden zeker niet als een letterlijke kopie.

Hoe was het om de voorstelling nu weer opnieuw te doen?

Sterre“Ja, bizar vet natuurlijk in het DeLaMar theater, dat was ook wel even een ander gevoel. Maar zo vet!”

Lot“Ja, het blijft zo’n fantastische voorstelling. Elke avond weer een feest om te doen!”

Sterre, hoe is het om nu de rol van Thea te spelen?

Sterre“Dat is heel leuk! Thea is iets meer onder de gordel toch nog van haar ouders en Anna was iets vooruitstrevender. Dus ik vond het heel leuk om dat opnieuw te kunnen ontdekken.”

En Lot, heb jij nog iets nieuws kunnen ontdekken in jouw rol?

Lot“Jazeker, want je hebt ook andere tegenspelers dus ook andere dynamieken in de meisjesgroep. Hierdoor kon ik echt nieuwe dingen ontdekken. Dat maakte het ook weer heel fris om te doen en uitdagend, want dan kun je weer meer op zoek naar verdieping.”

Spring Awakening 2022
© Neeltje Knaap

"We hebben vanaf moment één een heel erg open repetitieproces gehad"

Spring Awakening is een voorstelling waarbij je jezelf emotioneel gezien best wel moet openstellen. Hoe is dat?

Lot: “Het is denk iets wat je echt samen met de groep doet, waardoor het juist eigenlijk heel sterk aanvoelt omdat iedereen zich openstelt.” 

Sterre“We bouwen dat ook wel echt op. We voeren dan een gesprek aan het begin van het repetitieproces met z’n allen waarin iedereen eigenlijk iets deelt van zichzelf wat best wel diep is. En dan voel je die zekerheid bij elkaar waarin je denkt, oké dit kunnen we delen en dit mag in deze groep. Vanuit daar kunnen we dan werken dus dan wordt dat meteen opgebouwd eigenlijk, die verbondenheid.”

Jeroen: “Het helpt heel erg dat we vanaf moment één eigenlijk al een heel erg open repetitieproces hebben gehad.” 

"Het meest spannende van mijn rol was de dans met mijn pianolerares"

Wat was het meest uitdagende aan jullie rol?

Daan: “Nou het meest spannende van mijn rol was wel de dans met mijn pianolerares. Dat was wel even zo van, oké daar gaan we. De eerste repetitie kan ik me nog heel goed herinneren dat ze was van, oké nou we gaan het gewoon één keer doen, jullie weten wat jullie moeten doen en je doet het gewoon één keer. Daarna gaan we wel kijken wat we nog beter kunnen doen. Dus ja, je moet gewoon over die grens heen en dat was eigenlijk al gebeurd bij het eerste gesprek, waardoor er geen meer schaamte was. We konden dus in één keer doorgaan. Dat was heel fijn.”

Jeroen: “Het is eigenlijk denk ik alleen maar grenzen overgaan of grenzen opzoeken, eigenlijk in alles, want het gaat natuurlijk over zulke heftige thema’s. Ik denk dat iedereen wel een keer zo’n moment heeft gehad van, oeh ik heb het even zwaar op een bepaalde manier.”

Spring Awakening 2022
© Neeltje Knaap

"Voor deze versie is er ook speciaal een couplet bijgeschreven"

Wat is de boodschap die je na afloop van voorstelling wil meegeven aan het publiek?

Jip: “Deze voorstelling laat zien wat de gevolgen zijn wanneer jongeren niet open kunnen zijn in hun gevoel en alles. Je ziet dat het eigenlijk alleen maar de verkeerde kant opgaat als je je kind zo onderdrukt en daar niet over communiceert of iets dergelijks. Voor mij is dat echt de boodschap; je moet gewoon communiceren en je kind niet onderdrukken en naar je kind luisteren, want dan breng je elkaar verder. Als je dat niet doet dan raakt het helemaal in jezelf en gaat het fout.”

Jeroen: “Voor deze versie is ook speciaal een klein couplet bijgeschreven en dat is: 

‘Dus luister en kijk naar je kind, dat worstelt alleen in de wind. Luister en kijk naar je kind en zie al het moois begint.’ 

Ik denk dat dat het eigenlijk precies is, de open communicatie en de openheid vanuit de ouders naar kinderen.”

Nog t/m 13 maart te zien!

Ben jij benieuwd geworden naar Spring Awakening? Dan heb jij geluk! Tickets zijn namelijk nog steeds beschikbaar op de website van DeLaMar.

Wist jij dat we vorige keer ook een videoverslag hebben gemaakt? Check hem zeker even hieronder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *